פורסם בסלונה, אוקטובר 2018
'כשרובוט יקנה את הבית שלך' זעקה הכותרת המפוצצת ומעוררת העניין במוסף השבת של
דה מרקר, כתבה מתורגמת מהאקונומיסט. מדובר בסוג חדש של תיווך נדל"ן, שמבוסס על אלגוריתם מתוחכם, שמסוגל לתת הצעת רכישה על בית בתוך שניות. נכון שמדובר בצפון אמריקה ובפיילוט שתמחר בית, בדק ורכש אותו תוך שבוע בלבד, אבל תודו שזה מסקרן. קראתי את הכתבה – שתוך כדי קריאה מבינים שזה קוריוז – ועלו בי מחשבות במיוחד לנוכח השבוע החולף, בעת שאני מנהלת לא פחות משבעה משאים ומתנים מורכבים בו זמנית (חמסה חמסה חמסה) ולעיתים מבקשת את נפשי להתאדות מכאן, להצליח להיות ללא קליטה אחרי השעה 21:30 בלילה או בזמן ארוחת הצהרים עם ילדיי שחזרו מבית הספר. ואני תוהה האם רובוט מתוחכם, אלגוריתם מתקדם, יכול להחליף אותי? להלן שתי האגורות שלי בנושא.
כשאני בוחנת את קורות השבועות האחרונים, ברור לי, ובטוחני שברור לכל מי שמצוי עמי בקשר יום יומי בתהליך הזה, שאולי שני מקרים בלבד עשויים להתאים לאיתור בית רובוטי/אלגוריתמי. האלגוריתם למעשה מאתר ובודק נכסים תוך חישוב נתונים שונים כמו נתוני פשיעה בשכונה, מספר חדרים, פרופיל סוציו-אקונומי בסביבה, תחבורה וכו'. נתונים יבשים. ואפילו בגוף הכתבה, שמתארת שוק נדל"ן שונה מישראל, מוגבלות האלגוריתם ברורה וערכו מסתכם ביכולתו לזהות יחידות משפחתיות זהות פחות או יותר (אם תרצו, במונחים של גדרה – השוק שאותו אני מכירה מלפני ומלפנים - בתים בשכונה הצבאית הישנה, למשל). אם צריך לבחון, לאתר או להעריך נכסים ייחודיים יותר ובעלי מאפיינים מורכבים אחרים, פה זה כבר סיפור שונה.
אין בפוסט הזה כדי לקבוע שלא הייתי שמחה אם רובוט היה מחליף אותי, בעיקר כשלקוח מצפה ממני לענות על שאלה מורכבת ב-22:30 בלילה. אבל בטוח שאילו הייתי יכולה לבחור, לעיתים הייתי בוחרת בשמחה בקונים ובמוכרים רובוטים. כאלה שאפשר להזין לתוכם נתונים יבשים כמו גודל שטחים, שנת בניה, סכומי ארנונה וכו'. אלה היו מסייעים בידי לשכנע אותם ולגשר ביניהם על פערים. אבל האם רובוט ידע למשל שהבית של השכנה נמכר ב50,000 ₪ פחות רק לפני שנתיים, בינתיים היו עליות מחירים והמטבח שלה מכוער בכל קנה מידה (למעט קנה המידה שלה)? האם רובוט ירגיש ווייב מצד המוכרים וידע להתאהב בפינה מטופחת ומוארת במיוחד בקדמת הבית? האם רובוט יתחיל לדמיין את עצמו עם כוס קפה או כוסית ויסקי במרפסת ? האם רובוט ידע – מעבר לנתונים יבשים של השכונה – לזהות חיבה או רתיעה מהשכנים?
לפעמים אני צריכה לפעול כרובוט ולהתעלם מרעשי רקע רגשיים ואחרים. זה רק עוזר לי. כמו למשל במקרה הבא : מכרה טובה מסתובבת איתי בתקופה מאתגרת מאוד במטרה למצוא נכס להשכרה בתקציב מוגבל, בשוק שמצוי במצוקת היצע ובנסיבות אישיות שמחייבות תוצאה מהירה. הזזתי הרים כדי למצוא פתרון שיתאים לה. באחד הסיורים שערכנו – סיור שנקבע כשהתקשרה באמצע ארוחת ערב של שישי וקוננה על מצוקתה – שאלה אותי המכרה: 'את יודעת אולי מי המתווך הכי טוב בגדרה?' דהה ! החלטתי להפוך לרובוט, לספוג את העלבון, לא לעסוק בניתוח רמת האינטליגנציה הרגשית של המכרה, להכיל את מצוקתה האמיתית, ולהתעלם.
הייתי רוצה להיות רובוט גם לפני כמה חודשים, כשלאחר שבועות ארוכים של שיחות מתישות ובירורים מייגעים מול לקוחות, הערכות שמאות, חריגות, הפקעות, עורכי דין, מוכרים, מחירים ושיחות לתוך הלילה, כל מה שהיה להם לומר כשהפניתי אותם לנושא המשפטי ולטיפול העורך דין : 'אני לא אטריד את עורך הדין היום ביום שישי'...החלטתי לא לשאול את הלקוחות האלה איפה כתוב שמותר להטריד מתווכת ביום שישי בלילה ואילו עורך הדין שפרנסתו תלויה בעבודת המתווכת פטור מהתלאות האלה. קל מאד להבחין ביתרונות של רובוט או אלגוריתם במקרה הזה. מה שבטוח הייתי ממליצה על כמה מתווכים כפיילוט (:
ולגבי השאלה 'מי המתווך הכי טוב בגדרה?' אתם יודעים מה התשובה שלי. מי שיצליח לחבר חיבורים ולגשר גישורים הנדמים לעיתים כבלתי מציאותיים. מי שידע לגרום לכם להעדיף חסרונות של בית אחד על פני יתרונות האחר, אבל לא יחסיר מכם את חסרונות הבית המוצג. מי שידע לקרוא אתכם כמו ספר פתוח כשתגידו לו מה אתם מחפשים ותתכוונו למשהו שונה ב180 מעלות. מי באמת? מה שבטוח שהוא לא רובוט, לטוב ולרע.